A | A | A

Iedereen hard nodig in de techniek

Afronding sectorplan Zuidoost-Brabant

Met de aanstelling van twee nieuwe werknemers in opleiding bij VDL ETG in Eindhoven heeft het sectorplan Zuidoost-Brabant zijn doelstelling bereikt: 740 mensen zijn duurzaam naar een (andere) werkgever begeleid. “Weer twee zij-instromers in de techniek, dat is erg belangrijk voor ons. We hebben iedereen hard nodig”, zei Jeroen Flier, hoofd P&O van de VDL Groep. De twee werknemers worden via de zogenoemde  Techpool van Randstad Techniek bij het bedrijf geplaatst na een kort en intensief vooropleidingsproject.

Om het feestelijk moment te markeren waren er bloemen voor Duwayne Remst en Marcos Boot die als respectievelijk ‘nummer’ 739 en 740 van het sectorplan nu worden opgeleid tot 3D-meettechnicus bij VDL ETG. “Dit is een hele mooie kans voor ons”, zei Marcos Boot uit Bemmel, die vorig jaar na een reorganisatie zijn baan bij Defensie verloor. Duwayne Remst (afkomstig uit Oss) heeft voor het opleidingstraject zelfs zijn vaste baan in de logistiek opgezegd: “Ik zie hier in de toekomst meer kansen”. Die kansen zijn er zeker, dankzij een pittig opleidingstraject. Bedoeling is dat ze in de toekomst modules gaan meten van machines die gebruikt worden in de EUV-technologie voor de chipindustrie. “Het duurt zeker twee jaar voor ze zichzelf echt vakman op dit gebied kunnen noemen”, aldus Gerard Hermkens, qualitymanager van VDL ETG.

De bloemen werden overhandigd door wethouder Staf Depla van de gemeente Eindhoven. “Het is nog maar drie jaar geleden dat we veel werkzoekenden hadden en weinig vacatures”, riep hij in herinnering. “Nu zitten we met het omgekeerde probleem. Het is een enorme klus om voldoende mensen voor de techniek te vinden.” De instrumenten van het sectorplan voor de regio Zuidoost-Brabant - dat met de 740e plaatsing aan zijn doelstelling heeft voldaan - blijven echter ook voor de toekomst van belang, aldus Depla.

Meer dan 800
De einddatum van het sectorplan (mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit de zogenoemde Asschergelden) is 1 november, maar een aantal projecten loopt nog door, omdat ze ook later zijn gestart. De kans is daarom groot dat het aantal succesvolle plaatsingen uiteindelijk boven de 800 zal uitkomen, aldus voorzitter Carl Heskes van Werkgevers Zuidoost-Brabant (WZOB), een van de initiatiefnemers van het plan. In het sectorplan werken werkgevers, werknemers en overheid samen. De projecten die deel uitmaken van het plan zijn: MKB Werkt! (o.a. het Vacaturecafé), de Techpool (flexibele opleiding en instroom van zij-instromers via Randstad Techniek), de Startersbeurs (leer/werktrajecten voor afgestudeerde jongeren) en het Philips Werkgelegenheidsplan.

foto 740e plaatsing

Op de foto het feestelijke moment bij VDL ETG: v.l.n.r. Ellen Op Hey (VDL Recruitment), wethouder Staf Depla, Marcos Boot, Duwayne Remst en Jeroen Flier (hoofd P&O VDL).