A | A | A

Voor elke uitkering in Eindhoven nog steeds gesprek thuis

Bron ED

 

EINDHOVEN - Een Eindhovenaar die een uitkering aanvraagt krijgt nog steeds een gesprek thuis met een medewerker van een sociaal wijkteam. Maar die bepaalt niet langer welk type werk- of leertraject iemand krijgt

Eindhoven houdt vast aan haar aanpak dat medewerkers van WIJeindhoven alle Eindhovenaren die een uitkering aanvragen thuis bezoeken. Wel moeten zij voortaan iedereen die kán werken na dit 'keukentafelgesprek' direct doorsturen naar het Participatiebedrijf op de Hurk. Het Eindhovense college schat in dat dat bij 80 procent van de aanvragers kan. 

yasin

Dat blijkt uit het nieuwe uitvoeringsplan van wethouder Yasin Torunoglu. ,,Wat er verandert is dat WIJeindhoven-medewerkers voortaan iedereen direct doorsturen naar het Participatiebedrijf, tenzij het iemand is die echt niet kan werken'', zegt Torunoglu. ,,Tot nu toe was het zo dat zij mensen bij zich hielden en zelf bepaalden welk werkleertraject inwoners volgen. Die taak halen we bij de wijkteams weg.‘’ De nieuwe aanpak loopt volgens hem sinds anderhalve maand.

Slechte cijfers

De wethouder zei in februari dat hij snel korte metten zou maken met de slechte prestaties van de gemeente Eindhoven op gebied van werk en bijstand. Veel werkgevers klagen dat ze wel vacatures hebben maar geen kandidaten krijgen aangeleverd. 'Na de zomer maken we de stand van zaken op', beloofde hij de raad. Als de cijfers dan niet beter waren, dan zou de gemeente de werk en bijstands-taak mogelijk alsnog bij WIJeindhoven weghalen. Het is nu al zomer en de cijfers zijn slecht. Het aantal Eindhovenaren in de bijstand daalde in de eerste vijf maanden van dit jaar per saldo slechts met 21. Het college wil dat er eind dit jaar 227 minder mensen in de bijstand zitten - omgerekend had de teller na vijf maanden dus op 94 moeten staan. Het college zegt nu dat de nieuwe aanpak net van start is en zich nog niet heeft kunnen bewijzen.

Heilig geloof

Eindhoven droeg in 2016 taken op het gebied van uitkering en werk over aan de wijkteams van WIJeindhoven. Tot dan toe moesten mensen een uitkering op het gemeentekantoor aanvragen. Begin dit jaar bleek uit onderzoek dat sinds 2016 aanvragen van uitkeringen veel vaker worden goedgekeurd. 'De afstand tussen de cultuur van werkgevers en de wijkteams is nauwelijks te overbruggen', zei de directeur sociaal domein vorige maand nog tijdens een presentatie. Waarom dan toch nog iedereen door diezelfde wijkteams laten opzoeken? Torunoglu zegt dat de gemeente zo inzicht houdt in de achtergrond en eventuele problemen van mensen. ,,Waar ik heilig in geloof: we kunnen wel allerlei structuurdiscussies voeren, maar de professionals moeten het samen doen. Een paar weken terug hadden we daarom een eerste gezamenlijke bijeenkomst met circa 130 medewerkers van WIJeindhoven, het Participatiebedrijf, het werkgelegenheidsteam van de gemeente en de ambtenaren die controleren of een uitkering terecht wordt verstrekt.''