Onze adviseurs geven graag antwoord op uw vragen. Neem telefonisch contact op via 040 - 700 40 38 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Sociaal ondernemen & Banenafspraak
Wat houdt de banenafspraak in?
In het sociaal akkoord van 11 april 2013 hebben het kabinet en sociale partners (werkgevers en werknemers) afgesproken dat ze extra banen gaan creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. In totaal gaat het om 125.000 extra banen voor deze mensen (ten opzichte van de peildatum 1 januari 2013). De 125.000 extra banen moeten in 2026 gerealiseerd zijn; waarvan 100.000 in de marktsector en 25.000 bij de overheid. De banenafspraak is een landelijke afspraak. Op landelijk niveau wordt gekeken of de afgesproken aantallen gerealiseerd zijn.
Wat regelt de Wet banenafspraak en quotumheffing arbeidsbeperkten?
De wet regelt een aantal belangrijke zaken die nodig zijn om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te krijgen. Daarnaast is de monitoring geregeld; zodat er zicht is of werkgevers de extra banen hebben gerealiseerd. Het tweede deel van de banenafspraak is de quotumheffing. Deze heefing treedt in werking als het aantal vastgestelde banen niet gehaald wordt. Ook dat regelt de wet.
Welke werkzoekenden 'tellen mee' voor de banenafspraak?
Per 1 januari 2015 is de Participatiewet van kracht geworden. Alle mensen die onder deze nieuwe Participatiewet vallen en die geen wettelijk minimumloon (WML) kunnen verdienen 'tellen mee' voor de banenafspraaak. Het UWV werkt met een doelgroepregister waarin de gegevens staan van de mensen die onder de banenafspraak vallen. Ook de mensen die onder de oude wetgeving vallen behoren tot het doelgroepregister. Dit zijn:
- Mensen met een Wsw-indicatie (wet sociale werkvoorziening)
- Wajongers met arbeidsvermogen (Wet werk en arbeidsondersteuning Jonggehandicapten)
- Mensen met een Wiw-baan (Wet Inschakeling Werkzoekenden)
- Mensen met een ID-baan (In- en Doorstroombanen)
De sociale partners en gemeenten hebben afgesproken dat mensen op de Wsw-wachtlijst en Wajongers de eerste jaren voorrang krijgen bij het plaatsen op een baan. Maar let op, want niet iedereen met een arbeidsbeperking hoort automatisch bij de doelgroep van de banenafspraak. Controleer altijd of iemand ook daadwerkelijk in het doelgroepregister staat ingeschreven. Bekijk de infographic doelgroepregister van het UWV.
Neem contact op met een van onze adviseurs voor meer vragen over dit thema.
Hoe weet ik dat iemand tot de doelgroep hoort, als ik iemand in dienst wil nemen?
De mensen uit de doelgroep komen in een doelgroepregister te staan. Het UWV beheert dit register. Het UWV heeft mensen met een Wajong-uitkering, mensen met een Wsw-indicatie en mensen met een Wiw- en ID-baan direct opgenomen in het doelgroepregister. De mensen uit de Participatiewet neemt het UWV in het doelgroepregister op als het UWV heeft beoordeeld dat zij tot de doelgroep horen. U kunt bij het UWV navragen of een (potentiële) werknemer is opgenomen in dit doelgroepregister.
Wat is het doelgroepregister?
Mensen uit de doelgroep komen in een doelgroepregister te staan. UWV beheert dit register. Meer informatie over het doelgroepregister leest u op de website van het UWV of bekijk de infographic doelgroepregister van het UWV.
Kan ik het doelgroepregister inzien? En hoe gaat dat in zijn werk?
Met behulp van het burgerservicenummer (BSN) van een (potentiële) medewerker kunt u aan het UWV vragen of de medewerker in het doelgroepregister is opgenomen. U kunt deze vraag uitzetten via een formulier. Op termijn kunt u het register zelf raadplegen via een portal. Het UWV verwacht dat dit systeem in het najaar van 2015 klaar is.
Hoe weet ik hoeveel extra mensen uit de doelgroep ik in dienst moet nemen?
Op landelijk niveau wordt gemonitord of de afspraken voor de extra banen zijn gehaald voor de mensen uit de doelgroep. Alle werkgevers kunnen de aantallen realiseren. Het gaat er dus niet om hoeveel een individuele werkgever heeft gerealiseerd, maar wat alle werkgeveres samen in een jaar hebben gerealiseerd. Het enige onderscheid is de aantallen per sector: marktsector of overheidssector. Pas als blijkt dat een sector de afspraken niet heeft gerealiseerd, of als beide sectoren ze niet hebben gerealiseerd, dan kan worden besloten de quotumheffing te activeren.
Tellen inleenverbanden (uitleenconstructies en detacheringen) mee?
Ja, ingeleende mensen uit de doelgroep tellen mee bij de sector waar de gedetacheerde mensen daadwerkelijk werken. Bij de nulmeting en de monitoring vindt jaarlijks een aanvullend representatief onderzoek plaats. Op basis daarvan is het mogelijk de uitgeleende werknemers uit de doelgroep toe te schrijven aan de sector markt of de sector overheid.
Op welke subsidies en regelingen kan ik een beroep doen?
De volgende subsidies en regelingen zijn beschikbaar:
- Proefplaatsingen
- Loonkostensubsidie
- Loondispensatie
- No-riskpolis / low-riskpolis
- Begeleiding / jobcoach
- Werkplekaanpassingen
Lees meer over de subsidies en regelingen.
Hoe kan ik sociaal ondernemen?
Er zijn veel verschillende mogelijkheden om uw organisatie open te stellen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo kunt u bijvoorbeeld mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werven op bestaande functies. Of u kunt bestaande functies beperkt aanpassen. Functies creeren, werk uitbesteden of afspraken maken met leveranciers. Lees hoe u dat aan kunt pakken.
Is het de bedoeling dat alle bedrijven mensen met een arbeidsbeperking in dienst nemen?
In 2016 wordt voor het eerst beoordeeld of er in 2015 per sector (landelijk) voldoende extra banen voor arbeidsbeperkten zijn gecreëerd. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan er een wettelijk quotum gaan gelden voor de sector (of sectoren) die de aantallen uit de banenafspraak niet heeft (of hebben) gehaald. Dit quotum bepaalt dat bedrijven met 25 of meer werknemers het jaar daarop verplicht een bepaald aantal werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst moeten hebben.
Is er eind 2016 een dergelijk wettelijk quotum ingeroepen en heeft u een bedrijf met 25 werknemers of meer? Dan moet u ook arbeidsbeperkte werknemers in dienst nemen. De minister bepaalt aan het begin van het jaar (2017 op zijn vroegst) hoeveel arbeidsbeperkten u tegen het einde van het jaar in dienst moet hebben. Heeft u tegen die tijd te weinig arbeidsbeperkten in dienst? Dan moet u een boete betalen van € 5.000 per niet vervulde werkplek.
Naast de wettelijke verplichting biedt het ook vele voordelen. Lees en bekijk ook de inspirerende verhalen van ondernemers die u al voorgingen op deze website. En lees de voordelen van sociaal ondernemen.
Ik heb niet de juiste vacatures. Wat nu?
Er zijn veel verschillende mogelijkheden om uw organisatie open te stellen voor mensen met een arbeidsbeperking. Lees hieronder meer over de mogelijkheden.
Werf op bestaande functies
Pas uw werving en selectie op bestaande functies aan. Aanpassing van het aantal uren kan al genoeg zijn om een arbeidsplaats voor beperkten te creëren. Voor sommigen beperkingen geldt dat het al voldoende is om wat fysieke aanpassingen op de werkplek door te voeren. Denk aan een aangepast bureau of een lift.
Pas bestaande functies beperkt aan
Soms zijn aanpassingen in het takenpakket nodig om functies geschikt te maken. Veel medewerkers functioneren prima als de werkdruk niet te hoog is. Anderen zijn sociaal wat minder vaardig en zijn gebaat bij een omgeving waar dat simpelweg wordt geaccepteerd.
Creëer functies
Soms kunnen bepaalde werkzaamheden die nu door anderen worden gedaan, geclusterd worden tot één takenpakket. Denk aan een huismeester voor verschillende facilitaire taken of een administratief medewerker die licht administratief werk uitvoert zoals scannen, inboeken en archiveren. Ook ‘reshoring’, het terughalen van de productie uit lage loonlanden, biedt kansen voor bedrijven die werk willen bieden aan mensen met een beperking.
Het is vaak ook goed mogelijk om onder professionele begeleiding een heel werkproces te laten uitvoeren door arbeidsbeperkten. Vooral productie, schoonmaak en logistieke activiteiten lenen zich hier uitstekend voor.
Arbeidsmarkt
Hoe ziet mijn arbeidsmarktregio eruit?
De arbeidsmarkt is voortdurend in beweging. Economische, politieke en maatschappelijke ontwikkelingen beïnvloeden zowel de omvang als de aard van vraag en aanbod van arbeid. 04Werkt ondersteunt werkgevers bij sociaal ondernemen met expertise op het gebied van branchespecifieke kennis over de arbeidsmarkt in uw regio. Uitgebreide informatie over ontwikkelingen op de arbeidsmarkt vindt u op de website van het UWV. Klik hier voor informatie over de arbeidsmarktregio's.