04Werkt ondersteunt werkgevers met een jobcoach of proefplaatsing, maar ook met financiële regelingen om mogelijke risico’s of extra kosten te dekken, en een eventueel lagere arbeidsproductiviteit te compenseren. Afhankelijk van de specifieke plaatsing kunnen een of meerdere van onderstaande subsidies en regelingen gelden. Uw adviseur kan u precies vertellen voor welke subsidie of regeling u in aanmerking komt.
U hoeft hiervoor van te voren geen aparte aanvraag te doen. Op het moment dat uw werknemer ziek wordt, geeft u bij de ziekmelding bij het UWV aan dat voor hem de no-riskpolis geldt. Het UWV voert de no-riskpolis uit. Klik hier voor meer informatie.
De Low-riskpolis wordt uitgevoerd door 04Werkt en het Participatiebedrijf. 04Werkt kan met u in het kader van het af te spreken arrangement de low-riskpolis inzetten. Op het moment dat uw werknemer ziek wordt geeft u dit door aan het Participatiebedrijf die voor verdere administratieve afhandeling zal zorgen. Omdat het hier om een subsidie van de gemeente Eindhoven gaat krijgt u hierover brieven van de gemeente Eindhoven.
Loonkostensubsidie / loondispensatie
Als u iemand in dienst krijgt die door zijn beperking duidelijk minder presteert dan andere werknemers, ontvangt u loonkostensubsidie of loondispensatie. Hiermee wordt de verminderde arbeidsproductiviteit van de medewerker gecompenseerd.
Lage inkomens-voordeel (LIV)
Het LIV is voor werkgevers die een werknemer in dienst hebben met een uurloon tussen 100% en 125% (o.b.v. een 40-urige werkweek) van het minimumloon. Klik hier voor meer informatie.
Proefplaatsing
Twijfelt u of een arbeidsberperkte het werk wel aankan? Dan is een proefplaatsing mogelijk. Voorwaarde is wel dat u verklaart dat u de arbeidsbeperkte na de proefplaatsing daadwerking voor minimaal zes maanden in dienst neemt.
Jobcoach
Sommige arbeidsbeperkten hebben extra begeleiding nodig. Zij krijgen een jobcoach die ondersteunt bij het inwerken en bij het wennen aan nieuwe collega’s, routines en werkzaamheden. Maar de jobcoach helpt ook u als werkgever; om de juiste voorwaarden te creëren zodat de medewerker zo goed mogelijk functioneert, of om ondersteunende regelingen aan te vragen.
No-riskpolis
Met de no-riskpolis loopt u als werkgever geen financieel risico bij het in dienst nemen van iemand uit de doelgroep in geval van ziekte. Het gaat om directe kosten die te maken hebben met de loondoorbetaling en re-integratie, maar ook om indirecte kosten door arbeidsongeschiktheid of het vaststellen van werkgeverspremies. De no-risk polis geldt voor mensen die onder de doelgroep van de banenafspaak vallen (bijvoorbeeld Wajong via UWV of Participatiewet via gemeenten) maar geldt ook voor meerdere werknemers.
Low-riskpolis
Er zijn mensen met een bijstandsuitkering die niet tot de doelgroep van de banenafspraak behoren en die u graag voor tenminste 6 maanden in dienst wil nemen, maar waarbij u twijfels heeft over een mogelijke uitval door ziekte. Voor bijstandsgerechtigde inwoners uit Eindhoven met een verhoogd risico op uitval door ziekte kan dan in het kader van een arrangement de low-riskpolis ingezet worden. Als de werknemer gedurende die 6 maanden ziek wordt, ontvangt u na 10 werkdagen (wachtperiode) een uitkering ter hoogte van het wettelijk minimumloon. De duur van deze uitkering is tot het einde van het dienstverband (maar altijd maximaal 6 maanden minus de wachtperiode). U wordt bij de low-riskpolis (in tegenstelling tot de no-riskpolis) echter niet gecompenseerd voor de indirecte kosten als een eventuele verhoging van werkgeverspremies.
Flexibele schil
U kunt een arbeidsbeperkte in loondienst nemen, maar het is ook mogelijk een medewerker in de ‘flexibele schil’ van uw organisatie te plaatsen. Dat kan door detachering via 04Werkt, individueel of groepsgewijs, met of zonder werkleiding.
Mobiliteitsbonus
Indien u een uitkeringsgerechtigde van 56 jaar of ouder of een arbeidsgehandicapte in dienst neemt, kunt u korting krijgen op de totale premies van de belastingdienst. Deze bonus kan gezien worden als een tegemoetkoming in de extra kosten die een werkgever (soms) moet maken voor het inpassen van iemand met een arbeidsbeperking. Klik hier voor meer informatie.
Werkplekaanpassing
Een aanpassing van de werkplek voor een medewerker met een arbeidsbeperking kan noodzakelijk zijn om het werk uit te voeren. Voorbeelden zijn een aangepaste bureaustoel of een rolstoeltoegankelijke werkruimte. Werkplekaanpassingen worden vergoed door 04Werkt.